første dag listebilde getty.jpg

Forbered deg godt 

Før du fikk jobben gjorde du sikkert grundig research og satte deg inn i hvilke produkter eller tjenester den nye arbeidsgiveren jobber med. Om det er en stund siden jobbintervjuet kan det være lurt å friske opp minnet. Det kan hjelpe deg til å få en bedre forståelse og et bredere perspektiv på organisasjonen og dine nye kollegaer.

Gå gjennom jobbeskrivelsen grundig og prøv å forstå din rolle så godt som mulig. Det vil hjelpe deg med å finne din plass raskere. Kanskje kjenner du en annen ingeniør eller teknolog som kan gi deg noen tips. 

Vær positiv

Du kommer veldig langt med å ha en positiv holdning. 

Husk at førsteinntrykket du gir spiller en viktig rolle i å bygge relasjoner. Smil, vær nysgjerrig i møte med nye kollegaer og knytt kontakt fra første dag.

Bruk lunsjen til å bli bedre kjent med de du skal jobbe sammen med, still åpne spørsmål og by litt på deg selv.

Du vil nok hilse på mange personer, ikke bli stresset over at du ikke husker alle navn og funksjoner. Det er ingen som forventer dette og det kommer naturlig på plass etter hvert. 

Å begynne i ny jobb er energikrevende

Forvent å føle deg sliten både etter den første dagen og den første perioden i din nye jobb. Det er mye du skal lære, mange du skal bli kjent med og mange nye inntrykk.

Det er mentalt krevende, men også givende.

Beregne god tid

Pass på å komme tidsnok den første arbeidsdagen. Å komme for sent den første arbeidsdagen skaper unødvendig stress.

Planlegg og gjerne gjennomfør en testtur av reiseruten, for å være sikker på at du har kontroll på tida. 

Om det skjer noe uforutsett på veien, er det bare å varsle at du kommer senere.

Slik kler du deg

Hva skal du ha på deg om jobben ikke stiller med arbeidsuniform?

Tenk tilbake på jobbintervju du hadde før du ble ansatt, og kle deg etter inntrykket du fikk av kulturen da.

Ofte er kleskoden avslappet i teknisk bransje. Det kan være en pen skjorte og genser med en vanlig bukse.

Alle trenger opplæring

Uansett om dette er din første jobb noensinne eller du har byttet jobb, trenger nyansatte opplæring. Det handler om å lære seg systemer, teknologi, programmer, hvordan bedriften og prosjektene fungerer osv.

Arbeidsgivere har forskjellige opplæringsopplegg. Noen vil gi deg en mentor som har et spesielt ansvar for deg, mens andre steder vil du bli fulgt opp av flere kollegaer.

Ikke vær redd for å stille spørsmål om du lurer på noe, det viser at du ønsker å gjøre en god jobb. 

Det er lov å være spent

I teknisk bransje er det generelt en kultur for å hjelpe hverandre. Ikke forvent at du skal være utlært etter dag én. Dette kommer gradvis.

Bruk spenningen du kjenner på til noe positivt og vær nysgjerrig.

Gjennom utdanningen din har du bevist at du kan tilegne deg kunnskap, men det er nå reisen begynner.

Fallgruver – unngå dette

  1. Det er veldig viktig å passe på å ikke nedsnakke noe eller noen. Inntrykket du gir vil henge ved deg lenge. Det betyr ikke at man aldri skal stille spørsmål ved noe eller komme med konstruktive tilbakemeldinger – så lenge man har en blid og positiv holdning setter de fleste pris på dette.
  2. Ikke vær verdensmester. Du har masse god kunnskap som nyutdannet, og det skal du være stolt av, men husk å ha en ydmyk holdning. Alle har noe å lære uansett hvor dyktige de er eller hvor lenge de har vært i bransjen.