1. Du fortjener å trekke pusten
Sett av tid til å slappe av mellom slagene. Tenk over hva det er som gir deg følelsen av mental frihet. Kanskje det er å gå en tur i skogen eller se en film? Hvordan hver enkelt av oss slapper av er veldig forskjellig, men det handler ofte om å gjøre noe hyggelig.
Prioriter korte pauser i løpet av studiedagen også. Sett gjerne en timer på telefonen når du tar pause, så ender du ikke opp med å scrolle eller prate deg helt bort.
2. Beveger du deg nok?
Velg bevegelse framfor sofaen. Bruker du muskulaturen får du mindre vondt, du får bedre utholdenhet og sover bedre. Trening reduserer stressnivået i kroppen og frigjør endorfiner som får deg til å føle deg vel.
Finn en treningsform du liker eller test ut nye aktiviteter som tilbys der du studerer.
Å være ute i dagslys og få frisk luft er viktig hele året, men særlig akkurat nå. Kanskje du kan legge inn en liten gåtur i løpet av studiedagen?
3. Vær sosial - prioriter venner og familie
Hvem er ressurspersonene dine? Å være sammen med andre gir påfyll av energi og glede. Selv om du står midt i eksamensforberedelser er det viktig å prioritere det sosiale livet.
Finn noen aktiviteter du kan gjøre sammen med andre som er tidsavgrenset. Ring en venn og slå av en prat, eller ta deg en tur på kafe eller kino med noen du er glad i.
Har du relasjoner som bare er negative, som tapper deg for energi og gir deg stress? Disse menneskene kan du med fordel kutte ut.
4. Tenk på hva du putter i deg
Har du et bevisst forhold til hva du spiser?
Kosthold er utrolig viktig for å føle seg balansert og konsentrert. Gode matvaner med frukt, grønt og fiber er viktig for at kroppen og hodet skal ha det bra. Velg heller det groveste knekkebrødet framfor loff.
Dyrt å spise sunt? Ikke nødvendigvis. Se på hvordan andre folk har løst det, og planlegg hvordan du kan gjøre det lettvint. Havregryn og bønner er billig, og gir mye sunn energi.
Drikker du veldig mye kaffe eller energidrikker blir kroppen satt i beredskap. Monster er digg, men vann er ikke så verst det heller og mye billigere. Prøv å holde deg til vann på ettermiddagen og dropp koffein. Da blir det også lettere å sovne. Og husk at raffinert sukker stresser opp kroppen.
5. Sov godt og nok
Innarbeid gode søvnvaner, slik at du våkner uthvilt med overskudd hver dag. Dette er dessverre kjedelig å jobbe med, men disse tipsene funker:
- Stå opp til samme tid hver dag og ikke snu døgnrytmen i helga. Dette er spesielt viktig i eksamenstida når du skal prestere. Jo dårligere søvn du har, jo mer stressa blir du.
- Soverommet ditt bør være mørkt og avkjølt, og vi håper du har en god seng. Å sovne på sofaen er ikke sunt i lengden.
- Trapp litt ned på kvelden, så du finner roen. Det betyr å legge fra seg skjermen og ikke se på opprivende underholdning rett før du legger deg. Det blå lyset fra skjermene våre holder hjernen i gang.
- Unngå grubling. Sett heller av grubletid i løpet av dagen, hvis du trenger å tenke gjennom ting.
Hvis du har veldig store problemer med søvn, er det lurt å snakke med en lege.
6. Struktur på studiehverdagen
Jobb jevnt og trutt framfor å ta skippertak som gjør deg stressa på slutten av semesteret. Start tidlig med å lese og ta for deg kapittel for kapittel, slik at du kommer i mål.
Mange studiesteder har kurs i studieteknikk – finn ut hva din skole tilbyr.
Kollokviegrupper der du jobber sammen med andre kan også være en god ide, og det finnes bøker og apper som hjelper deg.