Arbeidstakere i Norge har rett på pensjon fra første dag i jobb gjennom arbeidsgivers pensjonsordning. I tillegg tjener du opp pensjon i folketrygden. Samlet settes det av minst 20 prosent av lønna til pensjon, forklarer NITOs pensjonsekspert Andreas Moen.
- Vi har hatt obligatorisk tjenestepensjon for alle siden juli 2022. Men vi kan regne med at det fortsatt er noen arbeidsgivere ikke har klart å tilpasse seg de nye reglene, eller glemmer å melde deg inn i pensjonsordningen.
- Derfor er det viktig at du sjekker om du har pensjonsopptjening du har krav på, oppfordrer Moen.
Slik går du fram:
1. Du kan sjekke om du har pensjonsordning ved å høre med arbeidsgiver, tillitsvalgte eller logge deg inn på norsk pensjon.no.
Sjekk om du har NITO-tillitsvalgt på din arbeidsplass
Egen pensjonskonto på norskpensjon.no
Du kan også sjekke med pensjonsleverandøren arbeidsgiveren din bruker, dersom du vet hvilke selskap det er. Hvis du ikke har pensjonsopptjening har du ikke egen pensjonskonto.
2. Be arbeidsgiver om at du meldes inn i bedriftens pensjonsordning. Du kan ikke gjøre det selv, arbeidsgiver må sørge for dette.
3. Du kan sende e-post til HR-avdelingen eller daglig leder, dersom du ikke får kontakt med ledelsen på annen måte.
4. Kontakt NITO dersom du ikke får svar eller arbeidsgiver ikke vil melde deg inn i pensjonsordningen.
Start tidlig – spar mer
- Hvis du sparer fra du er 20 år til 70 år, kan du kanskje gange pengene du har spart i pensjon med ti. Selv om lønn er viktig, bør du huske at pensjonen man sparer over så lang tid vil ha en veldig god avkastning. Jo tidligere man starter, jo mer verdifull blir den, sier Moen.
Dette er reglene:
Privat sektor
- Private virksomheter må ha «tjenestepensjon» gjennom en pensjonsleverandør. Nesten alle virksomheter har en innskuddspensjonsordning som tjenestepensjonsordning.
- Innskuddspensjon er penger som investeres i aksjer og renter på en «egen pensjonskonto» helt til du når pensjonsalder.
- Pensjonssparingen skal være et beløp på minst 2 prosent av lønna, og maksimalt 7 prosent av lønna. Innskuddet er uten skattetrekk.
Offentlig sektor
- I offentlig tjenestepensjon sparer du opp en pensjonsbeholdning («påslagspensjon») på 5,7 prosent av lønna. I tillegg får du 3 prosent av lønna i en tilleggsbeholdning («betinget tjenestepensjon»).
- Offentlig tjenestepensjon gir pensjonsrettigheter som reguleres med lønnsveksten i samfunnet
- Pensjonsbeholdningen tar du med deg på tvers av offentlig sektor (stat/kommune)
Folketrygden
- I folketrygden sparer du opp en pensjonsbeholdning på 18,1 prosent av lønna basert på skatteinntekt. Det er samme sats uansett hvor du jobber.
- Folketrygden administreres av NAV
Avtalefestet pensjon (AFP)
- Ansatte i offentlig sektor, samt ansatte i privat sektor med tariffavtale, har AFP
- Med dagens regler er det årene fra du er 53-62 år som avgjør om du får AFP
Mer om reglene om pensjon fra første krone fra Regnskap Norge
Les også:
Hvor høy er lønna egentlig? I lønnstilbudet er pensjon viktigere enn du tror