Sjekk hundeforsikring hos Tryg
- Jakthunder er dyrenes svar på toppidrettsutøvere. Skader vi ser på jakthunder har ofte sammenheng med den belastning som hundene utsettes for under opptrening til jakten, eller det som skjer under selve jakten. Det sier Tor Kvinge (bildet), han er veterinær ved AniCura Dyresykehus i Bergen og tilknyttet Tryg Forsikring.
Hvert år ser han skader som medfører at jakthunder ikke kan være med under jakta.
- De vanligste skadene hos jakthunder er belastningsskader i skuldre og albuer og korsbåndskader i kneledd. I tillegg ser vi en del bruddskader i skjelettet, alt fra alvorlige lårbeinsbrudd til mindre brudd i leddknokler. Uansett bruddtype er dette alvorlige skader som forhindrer hunden å utøve jakt. Vi ser også en del avsprengningsbrudd hvor senefester og muskelfester er røket av fra skjelettet, poengterer han.
6 råd du bør følge før og under jakten
1. Grundig helsesjekk
Ta en helsesjekk av hunden i god tid før jaktsesongen. En slik sjekk gir deg mulighet til å diskutere hundens helse med en veterinær.
- En generell helsesjekk inkluderer en grundig gjennomgang av hele hunden hvor man typisk starter med øyne, ører og munnhulen. Avvik i disse organer vil normalt redusere hundens arbeidsevne i vesentlig grad, sier Kvinge.
- Vi sjekker også alle tilgjengelige lymfeknuter. En hevelse i lymfeknuter kan indikere infeksjon eller annen alvorlig sykdom. Hjertet og lunger blir lyttet på, avvik her vil ofte forklare nedsatt prestasjonsevne under jakt, forklarer Kvinge.
Veterinæren gjennomgår så mage- og tarmkanal ved å kjenne og trykke på buken. Klør og poter er viktig å sjekke for skader, og pels og hud gjennomgås visuelt.
- Hudplager kan hindre hunden i å fokusere på sine arbeidsoppgaver på lik linje med andre plager og skader. I tilfelle behov tilbyr vi videre undersøkelser, gjerne blodprøver og sjekk av urinprøve hvis det er hensiktsmessig, sier han.
2. Er ofte ikke i god nok form
En hyppig problemstilling er at jakthunden ikke er i god nok fysisk form når jaktsesongen starter. Om opptrening til jakten starter for sent vil ikke hunden ha den utholdenhet og fysiske styrke som skal til for å holde tempoet oppe over flere dager.
- Vi anbefaler jevn trening gjennom hele året med særlig fokus på utholdenhet og styrke de siste 2-3 måneder før jakten starter. Trening må bygges opp slik at belastningsskader unngås. Veterinæren kan være behjelpelig med råd og veiledning. I tillegg finnes rehabiliteringsterapeuter som kan være behjelpelig med treningsprogram. Flere dyreklinikker har tilgjengelig vanntredemøller som er svært godt egnet for opptrening, understreker veterinæren.
3. Gi riktig fôr
Korrekt fôring er svært viktig under trening og særlig under selve jakten. Hunden må ha tilstrekkelig drivstoff av høy kvalitet for å prestere på toppnivå under hele jakten. Veterinærene har gode kunnskaper om riktig fôring og kan tilby ferdigproduserte dietter som er designet for hunder som skal prestere på høyt fysisk nivå.
- Hunder bør tilvennes ny diett i god tid før selve jakten starter, så mage-/tarm- systemet er godt tilpasset endringen. I tillegg er det ekstremt viktig å sørge for at hunden får tilgang til rikelige mengder med friskt vann under hele jakten, sier Kvinge.
4. Sjekk poter og klør hver jaktdag
Han anbefaler i tillegg å starte hver jaktdag med å sjekke poter og klør. Spesielt å sjekke at klørne ikke er for lange, da slike ofte vil medføre klobrudd som er svært smertefullt og hindrer hunden å utføre jakt. Poter må i tillegg sjekkes for kuttskader og uttørring.
5. Hoggormbitt
Blir hunden bitt av hoggorm må du oppsøke veterinær så raskt som mulig. Unngå at hunden blir fysisk belastet. Ikke forsøk å suge ut giften eller legg slynge rundt foten. Veterinær skal oppsøkes uansett om hunden virker i grei form.
6. Hundeforsikring
Siden jakthunder er mer utsatt for omfattende skader og mer kostbar behandling sammenlignet med andre hunder, er det ekstra viktig å ha en god forsikring, sier veterinær Kvinge.
Tryg sin testvinnende hundeforsikring, Hund Ekstra, er bra for jakthunder med spesielt gode dekninger for rehabilitering. I tillegg har den en rekke tilleggsdekninger, lag egenandel og livsforsikring som varer helt til dyret er tolv år.
Forsikringen gir også kostnadsfri tilgang til online veterinær hos FirstVet, noe som kan komme godt med hvis hunden blir utsatt for en skade på jakten.
NITO-medlemmer har 30% rabatt på hundeforsikring hos Tryg.