Er det innenfor å bytte jobb hvert år, eller bør du bli værende i samme stilling i flere år før du ser deg om etter nye muligheter?
NITOs karriereekspert Frida Basma anbefaler å bli i en stilling i lang nok tid til å utvikle ferdigheter, vise at du kan levere resultater og bidra til bedriftens måloppnåelse.
- Det finnes ingen fasit på hvor ofte du bør bytte jobb. Det viktigste er å finne en balanse mellom å gripe nye muligheter og bygge opp solid erfaring, sier Basma.
Likevel understreker hun at hyppige jobbytter kan gi inntrykk av manglende stabilitet, spesielt hvis du bytter jobb hvert år eller oftere.
Er det forskjell på bransjer?
- Det er absolutt forskjeller mellom bransjer når det kommer til hvor ofte det er akseptabelt å bytte jobb, sier Basma.
Hun trekker fram teknologi- og ingeniørbransjen som eksempler på områder hvor hyppige jobbytter er blitt mer vanlige.
- Teknologi utvikler seg i et voldsomt tempo, og ferdigheter som er høyst relevante nå, kan raskt bli utdatert. Det gjør at flere bytter jobb hvert 1-3 år for å ta på seg nye roller og holde seg faglig oppdatert.
I ingeniør- og teknologibransjen kan ansatte raskt tilegne seg erfaring og kompetanse som er verdifulle for andre selskaper.
- Det er ikke uvanlig å se ingeniører som bytter jobb for å jobbe med spesifikke teknologier eller prosjekter som er mer utfordrende eller spennende, ifølge Basma.
I bransjer som helsevesen, utdanning eller offentlig sektor, blir stabilitet og lojalitet ofte sett på som viktigere. I disse sektorene verdsettes langsiktig erfaring. Hyppige jobbytter kan oppfattes som manglende engasjement eller evne til å bygge tillit.
- Dette kan også påvirke mulighetene dine for fremtidige stillinger, da arbeidsgivere her ofte ser etter kandidater som viser dedikasjon og kontinuitet.
Basma mener det viktig at du kjenner bransjen din og vurderer hva som gir mest mening for din karrierevei.
Kan du bytte jobb kun for å få høyere lønn?
- Ja, mange bytter jobb for å få høyere lønn, og det er en helt legitim grunn til å vurdere et jobbskifte, sier Basma.
Å bytte jobb er ofte en av de mest effektive måtene å øke inntekten på, spesielt i bransjer hvor lønnsøkninger internt kan være begrenset.
- Mange arbeidsgivere har faste rammer for årlige lønnsøkninger, som ikke alltid speiler verdien du faktisk har tilført, påpeker hun.
Likevel understreker Basma at det er viktig å se på hele bildet, ikke bare lønna. Hun trekker fram at arbeidskultur, utviklingsmuligheter og balansen mellom jobb og fritid spiller en stor rolle for hvor fornøyd du vil være på sikt.
- Hvis du kun skifter jobb for høyere lønn, kan det gi en umiddelbar tilfredsstillelse. Men du kan raskt merke at noe mangler hvis arbeidsmiljøet eller de daglige oppgavene ikke stemmer overens med dine behov.
- Så ja, bytt gjerne jobb for å øke lønna, men sørg for å gjøre en helhetlig vurdering først, råder Basma.
Trives du der du jobber i dag?
- Det viktigste du gjør når du vurderer å bytte jobb er å lytte til deg selv, sier Basma.
- Magefølelsen og hjertet ditt bør alltid ha en stemme i slike avgjørelser. Hvis du ikke trives der du er eller er underbetalt, er det greit å se etter noe nytt.
- Vi tilbringer så mange timer på jobb hver dag at det ikke er verdt det å bli værende et sted du ikke har det bra, sier Basma.
Hun mener at alt for mange unngår å bytte jobb fordi de er redde for å bryte arbeidslivets spilleregler.
- Ikke vær redd for å utfordre normene – du kjenner selv best hva som er riktig for deg.
- Til syvende og sist handler det om din mentale helse og trivsel. Hvis du føler at du ikke utvikler deg eller at arbeidsmiljøet påvirker deg negativt, så er det viktigere enn å følge en eller annen ‘regel’ om når du kan bytte jobb, oppfordrer hun.
Hvordan skal du forklare hyppige jobbytter?
Basma påpeker at hvis du har hatt flere jobbytter på kort tid, er det avgjørende å presentere dem på en måte som viser at valgene dine har vært strategiske og til din fordel. Hun foreslår følgende måter å forklare hyppige jobbytter på:
Fokus på utvikling
- En av de beste måtene å forklare hyppige jobbytter på er å vise hvordan de har gitt deg nye ferdigheter, erfaringer eller utfordringer, sier Basma. Dette kan for eksempel handle om faglig vekst, bredere ansvar eller muligheten til å jobbe med nye teknologier og metoder.
Eksempel: «Jeg byttet fra min forrige stilling for å kunne jobbe mer med prosjektledelse, noe jeg har hatt som karrieremål lenge. Denne erfaringen har gitt meg verdifull erfaring og ferdigheter som jeg nå ønsker å bruke i denne stillingen.»
Bedriftens utvikling
Noen ganger skyldes jobbytter endringer i bedriften som påvirker stillingens innhold eller retning.
- Når bedrifter omstrukturerer eller skifter fokus, kan det være en god forklaring på hvorfor du har valgt å søke nye muligheter, sier Basma.
Eksempel: «Etter en intern omstrukturering i bedriften endret stillingen seg betydelig, og jeg valgte å søke nye muligheter som bedre passet mine ferdigheter og ambisjoner.»
Søken etter bedre muligheter
- Det er fullt ut akseptabelt å bytte jobb for å forfølge muligheter som bedre samsvarer med dine langsiktige karrieremål, forklarer Basma. Dette kan være roller med mer ansvar, spesialisering eller innenfor en annen bransje.
Eksempel: «Jeg ønsket å bytte til en rolle der jeg kunne ta på meg større ansvar og jobbe i et miljø med mer innovasjon. Dette byttet ga meg muligheten til å utvikle lederegenskaper og jobbe på et strategisk nivå.»
Prosjektstillinger og midlertidige ansettelser
Basma understreker også at prosjektstillinger eller midlertidige ansettelser kan være verdifulle skritt i en karriere.
- Hvis du har hatt flere korte ansettelser, kan det ofte forklares med at de har vært prosjektbaserte stillinger som ga deg muligheten til å bidra til spesifikke oppgaver og utvikle dine ferdigheter raskt.
Eksempel: «Jeg har jobbet i flere prosjektbaserte stillinger, som har gitt meg muligheten til å levere konkrete resultater på kort tid og bygge et bredt spekter av ferdigheter.»
- Ved å presentere jobbyttene som strategiske steg mot karrieremålene dine, kan du fremstå som en målrettet kandidat. Du viser at du har et tydelig mål på din egen utvikling, hva du ønsker å oppnå i arbeidslivet og hva du kan bidra med av kompetanse og erfaring i stillingen du søker på.
- Det handler om å vise at du tar eierskap over egen karriere og vet hvilke erfaringer du trenger for å komme dit du vil.