Ole Martin Aune Nilsen jobber nå som geomatikkingeniør i Skanska. Foto: Henrik Grønli / Skanska Norge

- Jeg tenker at du skal ta det på alvor om du kjenner at du har veldig lyst å bytte yrke. Bare gjør det! Det går bra, sier han.

Interessen for skuespill startet tidlig. Stjørdalingen kommer fra en familie med en tante som er teaterregissør, og en mor som jobbet med teater i undervisningssammenheng.

Selv var han med på utendørsteater, og valgte musikklinjen på VGS. Senere studerte Nilsen ved NTNU og den prestisjefylte teaterskolen LAMDA i London.

- Det har vært krystallklart for meg at jeg skulle bli skuespiller. For lenge siden, påpeker han, og legger samtidig vekt på at han hadde flere interesser og yrker han var litt nysgjerrig på.

Trønderen var også med i NRK-serien Himmelblå, som ble en stor publikumsfavoritt.

- Det var faktisk så populært at jeg ble stoppa på gata, forteller han og ler.

Men 44-åringen har gjort mest teater. Han har blant annet portrettert figuren «Langemann» fra Kaptein Sabeltanns univers flere somre i Dyreparken i Kristiansand.

Ole Martin Aune Nilsen som «Langemann» i Kaptein Sabeltann.

Sa opp fast jobb – valgte ingeniøryrket

Da han var i slutten av 30-årene valgte han å gjøre et ganske drastisk karrierebytte.

- Jeg har bestandig vært teknisk interessert og veldig nysgjerrig på samfunnsbygging, forteller han.

Nilsen kom først inn på byggingeniørlinje, men takket på daværende tidspunkt ja til jobb på Den Nationale Scene i Bergen.

Noen år senere sa han opp den faste jobben, og gikk «all in» for ingeniørdrømmen. I 2016 startet han på landmåling og eiendomsdesign ved Høgskulen på Vestlandet i Bergen.

- Det virket som et veldig interessant studium. Både ingeniørbiten, men også juss.

Trebarnsfaren påpeker at det krever litt stamina å ta et bachelorstudium med små barn.

- Men jeg kom meg absolutt helskinnet gjennom det. Vi er verdens heldigste her i Norge, hvor man kan ta høyere utdanning i voksen alder, sier han.

Nilsen forteller at han hadde en følelse av at hvis han skulle gjøre noe med det han tenkte hadde vært artig å teste ut, ville han gjøre det før det var for sent.

- Jeg gikk mange runder med meg selv. Det var en konflikt i meg i skuespilleryrket, fordi jeg bestandig har vært så glad i resultatbasert aktivitet.

Ole Martin Aune Nilsen i «Robin Hoods hjerte» på Den Nationale Scene i Bergen. Foto: Den Nationale Scene

Har ikke angret

44-åringen har ikke angret på at han valgte et helt annet yrke.

- Når du er teaterskuespiller er det mye kveldsjobbing. Jeg setter pris på å ha mer ordnet kontortid.

Han legger likevel vekt på at han ikke ville vært foruten erfaringen fra årene som skuespiller.

Nilsen påpeker også at flere trodde han gikk for «plan B» - fordi man kanskje tenker at det er få jobber som skuespiller.

- Det er jo klart at det er litt skummelt «å bytte beite». Men det var veldig interessedrevet, fastslår han.

Nilsen jobber nå i Skanska - et av Norges største prosjektutvikler- og entreprenørkonsern.

- I starten så folk på meg litt som en kuriositet. «Vi rekrutterer veldig bredt her i Skanska,» sa min daværende sjef, forteller Nilsen lattermildt.

- Det var voldsomt mye nytt å lære seg. Men det var viktig for meg å lære meg mest mulig. Man må jo bare prøve så godt man kan, fortsetter han.

Akkurat nå jobbes det med ny E18 på Lysaker utenfor Oslo. Nilsen er stikningsleder, og har ansvar for dokumentasjon på at ting blir bygd riktig og på rett plass.

Ole Martin Aune Nilsen på befaring på anlegget for ny vannforsyning på Huseby i Oslo. Foto: Skanska Norge

Tok initiativ til samarbeid med film og TV

Han har også andre prosjekter på gang sammen med Skanska Survey, en spesialistenhet i Skanska Norge, og en ledende leverandør av geomatikktjenester.

- Vi har initiert et samarbeid med film-, TV- og mediebransjen. Det er mitt forsøk på å kombinere ny og gammel karriere, sier han.

De samarbeider med eksperter på visuelle effekter og virtuell produksjon. De skanner og lager modeller.

I Netflix-filmen «Troll» leverte de modeller for hele Oslo, som la det geometriske grunnlaget for at det kunne bygges riktig. Da trollet trampet nedover Karl Johan, var det altså basert på Skanska Survey sine modeller.

De har også samarbeidet med NRK, blant annet i programmet «Kvelden før kvelden» på lillejulaften, hvor halvparten av scenografien var virtuell.

- Viktig å være fagorganisert

- Hvilke egenskaper fra skuespillerkarrieren har du fått bruk for som ingeniør?

- Det handler om lytting og dialog. Spesielt det som handler om menneskeforståelse. Å være god på kommunikasjon.

imagee8s7m.png
Ole Martin Aune Nilsen (midt i bildet) fra «Den siste viking» ved Trøndelag Teater i 2008. Foto: GT Nergaard / Trøndelag Teater

Han kommer med råd til noen som enten har valgt feil yrke, eller er nysgjerrige på et yrke ganske langt fra det de utdannet seg til:

- Sjekk litt rundt hva som finnes. Det finnes veldig flinke studieveiledere på norske høyskoler og universiteter. Snakk med venner og hør om hvordan de opplever sin studiehverdag.

- Hvorfor er du medlem i NITO?

- Jeg synes det er viktig å være fagorganisert. Jeg gikk for NITO etter å ha snakket med dem om forskjellige ting. Det er et godt fagnettverk for de forskjellige fagmiljøene.

- Hva er det som er bra med ingeniøryrket?

- Ingeniøryrket er ekstremt bredt. Du kommer tett på prosesser som handler om samfunnsutvikling. Det synes jeg er utrolig spennende.

LES OGSÅ: Isak Ladegård om lederrollen: - Kast deg ut i det - med en ydmyk hatt