- Lønnssystemet i staten
- Stillingskoder, lønnsspenn og lønnsstige
- Når kan du som er ansatt i staten få justert din lønn?
- NITOs deltagelse i forhandlingene
Lønnssystemet i staten
Akademikerne og Staten forhandler om den økonomiske rammen for lønnsoppgjøret og om innretningen av denne. Fordelingen av lønn skjer i lokale forhandlinger i virksomhetene.
De sentrale forhandlingene foregår i april, og skal være avsluttet innen 1. mai.
Dersom forhandlingene blir brutt, er det Riksmekleren som overtar. Etter en pause vil han/hun innkalle partene til megling. Det er først etter tvungen megling uenigheten kan ende med streik, normalt i siste halvdel av mai.
To hovedtariffavtaler
Akademikerne og Unio har en hovedtariffavtale. LO og YS har en annen. Avtalene er ulike når det gjelder
lønns- og forhandlingsbestemmelser.
- Akademikerne og Unios avtale tilsier at den økonomiske rammen skal fordeles i virksomheten gjennom kollektive lokale forhandlinger.
- LO og YS ønsker at lønnsfordelingen skjer i de sentrale forhandlingene, mens kun en mindre andel avsettes til lokale forhandlinger i virksomheten.
- Avtalene er like når det gjelder sosiale bestemmelser, arbeidstid, avtalefestet ferie og avtalefestet pensjon.
Hovedtariffavtalen revideres annet hvert år – på årstall som slutter med partall, dvs. 2022, 2024 osv. Dette er årstall for hovedoppgjør i motsetning til mellomårsoppgjør. I mellomårsoppgjør forhandles det kun om lønn.
Stillingskoder, lønnsspenn og lønnsstige
Hver enkelt arbeidstaker i staten er ansatt i en stilling med egen betegnelse og stillingskode. Av lønnsplanen i hovedtariffavtalen fremgår det om stillingsbetegnelsen/-koden er plassert i et lønnsspenn eller i lønnsstige. Stillinger på lønnsstige gis ansiennitetsopprykk i inntil ti år basert på ansiennitet i stillingen.
Når kan du som er ansatt i staten få justert din lønn?
Du kan få justert din lønn
- ved skifte av stilling
- ved overgang fra midlertidig til fast stilling
- innen 1 år etter ansettelse
Øvrige lønnsendringer for NITOs medlemmer skjer gjennom lokale forhandlinger.
De lokale forhandlingene er basert på forskjellige punkter i hovedtariffavtalen, som omhandler
forskjellige grupper
- 2.5.1-forhandlinger: Omfatter alle medlemmene
- 2.5.2-forhandlinger: Omhandler lønnsregulering for ledere
- 2.5.3-forhandlinger: Lokale forhandlinger på særskilt grunnlag, dvs at det finnes et spesielt grunnlag knyttet til enkelte arbeidstakere eller grupper av arbeidstakere
Kravskjema stat lokale forhandlinger
NITOs deltagelse i forhandlingene
I de sentrale forhandlingene er det Akademikerne Stat som forhandler for NITO.
På lik linje med de øvrige medlemsforeningene i Akademikerne Stat sender NITO sitt innspill til Akademikerne mot slutten av mars. Før det har NITO invitert tillitsvalgte til å komme med innspill gjennom workshops.
Deretter blir NITOs krav/innspill et tema på den årlige sentrale tariffkonferansen som arrangeres i første halvdel av mars.
Det er NITO Stat som vedtar NITOs krav.
I de lokale forhandlingene er det tillitsvalgte fra NITOs bedriftsgruppe som forhandler for medlemmene. Dersom NITO ikke har tillitsvalgt/bedriftsgruppe, kan enten forhandlingsfullmakt gis til lokalt Akademikersamarbeid eller til en annen forening.
Lurer du på hvem som er din NITO-tillitsvalgt?
Er du NITO-medlem kan du søke opp dine tillitsvalgte i din egen bedrift eller finne NITO-tillitsvalgte i andre bedrifter. (Krever innlogging)