forhandling.jpg

Read this page in English

For NITO-medlemmer skjer lønnsforhandlingene lokalt i den enkelte virksomhet, både i privat næringsliv og store deler av offentlig sektor.

I lokale lønnsforhandlinger er det kriterier i tariffavtalene som er utgangspunkt for forhandlingene. En tariffavtale er en skriftlig avtale mellom en fagforening og arbeidsgiver om lønns- og arbeidsvilkår. 

Eksempler på kriterier er virksomhetens økonomi eller konkurransesituasjon.

NITO er opptatt av at det bør legges mest vekt på situasjonen til de enkelte selskapene; er verdiskapingen stor er det selvsagt at ingeniørene og teknologene skal belønnes godt for dette. 

Slik forhandles lønn i Norge

I Norge er det vanlig med lønnsforhandlinger én gang i året.

For de aller fleste ingeniører og teknologer skjer lønnsforhandlingene lokalt, altså i virksomheten der du jobber. De tillitsvalgte og virksomhetens ledelse forhandler, ofte er det snakk om å bli enige om en ramme for lønnsoppgjøret.

En ramme betyr i praksis å bli enige om en prosentsats for lønnsforhøyelse som gruppen i gjennomsnitt skal få.

For eksempel kan NITOs bedriftsgruppe i en virksomhet forhandle med ledelsen og bli enige om en ramme på fire prosent. Det betyr at NITO-medlemmene i bedriften samlet skal få fire prosent lønnsøkning fra en avtalt dato, men det er ikke nødvendigvis slik at alle får fire prosent.

Det kan for eksempel avtales at alle skal få tre prosent, og at den siste prosenten fordeles av arbeidsgiver etter avtalte kriterier og innspill fra tillitsvalgte. Hvordan dette løses varierer fra virksomhet til virksomhet.

Har du en NITO-tillitsvalgt på arbeidsplassen kan du snakke med hen om hvordan praksisen er på jobben din. 

Forhandlinger om egen lønn

I tillegg til de årlige forhandlingene kan det forhandles lønn for enkeltmedlemmer når det har skjedd endringer som tilsier det. Dette kan for eksempel være fordi du har fått nye oppgaver eller gjennomført kompetanseheving.

Ta kontakt med NITO-tillitsvalgt på arbeidsplassen din hvis du mener det er grunnlag for slike forhandlinger for deg.

Husk også at det er vanlig å forhandle om egen lønn når du får tilbud om ny jobb. NITO ser mange eksempler på at det er ved jobbskifte du har mulighet til å gjøre de største lønnshoppene, det kan skje både i innad i en virksomhet eller ved bytte av arbeidsgiver. 

Det er også vanlig å diskutere lønnsopprykk ved prøvetidens utløp, vanligvis etter seks måneder.

Alt om lønn og arbeidsliv (A-Å)