Enighet med NHO, Hilde Marie og Yngve.jpg
Hilde-Marie Martinsen fra NHO og Yngve Sjølset, leder av NITO Privat

NITO Privat og NHO har forhandlet om revisjon av overenskomsten siden mandag 10. september. På ettermiddagen torsdag 12. september kom partene til enighet.

- Vi har kommet noen viktige skritt videre for å få til bedre lokale forhandlinger, sier Sjølset (bildet).

Tillitsvalgte får bedre tilgang på informasjon

Tillitsvalgte får nå tilgang på bedre faktagrunnlag i forkant av forhandlingene. Dette inkluderer opplysninger om hvordan lønnspolitikken utøves, i tillegg til lønnsopplysninger for egne medlemmer. I dette ligger blant annet hvordan lønnssystemet praktiseres, og hvordan det har betydning for ulike gruppers lønnsutvikling. Partene lokalt kan også bli enige om utlevering av andre lønnsopplysninger.

Det er også presisert at tillitsvalgte må få anledning til å sette seg inn i opplysningene i forkant av forhandlingene, samt at økonomiske størrelser som fremlegges skal beskrives slik at de kan sammenliknes fra år til år.

Til selve forhandlingene er det presisert at begge parter må stille med nødvendige fullmakter.

Partene vil videreføre og utvide arbeidet med å kartlegge hvordan de lokale parter opplever gjennomføringen av de lokale lønnsforhandlingene. Her skal det gjennomføres en spørreundersøkelse blant tillitsvalgte og ledere i tillegg til dybdeintervjuer med utvalgte. Spørsmål om erfaringer med tvistebehandling ved uenighet skal også undersøkes. FAFO er satt til å gjennomføre undersøkelsen.

Felles veileder til lokale forhandlinger

NITO og NHO er enige om å utarbeide en felles veileder for lokale forhandlinger. Hensikten er å skape forutsigbarhet for hvordan lønnsforhandlinger skal skje, og på hvilket grunnlag.

- Håpet er at dette skaper bedre prosesser lokalt, ved at begge parter forholder seg til et sett regler både NITO og NHO er enige om, understreker Sjølset.

- NITO har gode erfaringer med tilsvarende veiledere i andre tariffområder, fremholder han.

Tillitsvalgte i NITO kan enn så lenge bruke NITOs egen veileder for lokale forhandlinger (krever innlogging).

Tvistebehandling ved uenighet lokalt

NITO har vært opptatt av å få bedre prosesser når partene ikke kommer til enighet i lokale forhandlinger.

- Vi har opplevd dagens tvistesystem som lite konstruktivt. Tvistebehandling uten fysisk tilstedeværelse av alle parter har vært ekstra krevende, sier Sjølset.

- Det er derfor nå presisert at tvistemøter skal avholdes fysisk, med mindre man blir enige om noe annet eller det foreligger særlige grunner. Vi har også fått videreført bestemmelsen om at partene kan sendes tilbake til forhandlingsbordet i tvistesaker.

Reisetid

Det er ikke gjort endringer i bestemmelsen om reisetid utenfor ordinær arbeidstid. Dette vet vi mange NITO-medlemmer er opptatt av, og at praksis varierer betydelig. Vi skal sammen med NHO sluttføre en kartlegging av hvordan reisetidsbestemmelsene praktiseres, og vil følge opp saken videre. Det er også ventet en del rettslige avklaringer fremover, som forhåpentligvis vil oppklare prinsipielle spørsmål rundt reisetid.

Samlet vurdering

Kopi av Linkepost med logo-2.png
NITOs forhandlingsleder Øyvind Kyrkjebø og leder av NITO Privat Yngve Sjølset har hatt hele tarfifutvalget i ryggen under forhandlingene

- NITO Privat har valgt å akseptere forhandlingsresultatet etter en samlet vurdering, og er fornøyd med at overenskomsten er utviklet i riktig retning som redskap for de tillitsvalgte. Samtidig er vi fornøyde med å komme til enighet uten mekling for første gang siden 2018. Det legger grunnlag for å utvikle samarbeidet både lokalt og sentralt mellom partene, avslutter Sjølset.

Protokoll overenkomstforhandlinger NITO - NHO 12.9.2024

Informasjon og opplæring

NITO vil utarbeide ytterligere informasjonsmateriell til medlemmer og tillitsvalgte i tiden framover. Informasjon vil bli gitt i ulike samlinger og nettverk for medlemmer og tillitsvalgte. Hold deg gjerne oppdatert på nito.no og delta på samlinger i NITO-regi.

Alt om lønn i privat sektor