Først ble det brudd i lønnsforhandlingene med staten, så i Oslo kommune og fire timer på overtid ble det natt til 1. mai også brudd i årets hovedoppgjør med KS. Dermed må også disse forhandlingene til Riksmekler Mats Ruland for å prøve å finne en løsning.

– Det har vært krevende forhandlinger. KS har vist liten vilje til å komme oss i møte, sier leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg.

Gro Gaarder, leder av NITO Kommune
Gro Gaarder, leder av NITO Kommune

NITO forhandler med KS sammen med Akademikerne. Dette bruddet gjelder NITOs medlemmer i kapittel 4 som får sin lønn forhandlet sentralt. I alt rundt 700 NITO-medlemmer, de fleste i undervisningsstillinger.

– Det har vært viktig for oss å få løftet yrkesfaglærerne i dette lønnsoppgjøret. Dette er en gruppe det er vanskelig å rekruttere og beholde, som er viktig når myndighetene ønsker økt satsing på yrkesfag, sier Gro Gaarder (bildet), leder av NITO Kommune.

– Vi har krevd et godt økonomisk oppgjør og lokal lønnsdannelse for yrkesfaglærerne. Det har ikke KS vært villige til. KS var heller ikke villige til å sette av en vesentlig del av den økonomiske rammen til lokale forhandlinger for lærerne våre. Da ble det brudd, sier hun videre.

– I et hovedoppgjør er det tid for å utvikle tariffavtalene. Da er det skuffende å oppleve at det er liten vilje til å diskutere viktige tekstlige endringer for våre medlemmer. Nå håper vi på at en mekling kan få oss i havn, avslutter Gaarder.

Oppgjøret går nå til mekling med frist 23. mai klokka 24.00.

Følg saker om lønnsoppgjøret KS