Seier til Akademikerne og NITO i Rikslønnsnemnda: Får beholde egen tariffavtale
Tillitsvalgt? Mer info fra lønnsnemnda inn i lokale forhandlinger
I lokale forhandlinger forhandler dine tillitsvalgte på NITO-medlemmenes vegne, eventuelt sammen med de andre Akademiker-foreningene. De forhandler både om generelle tillegg, tillegg til grupper og individuelle tillegg, på en måte som treffer utfordringene og behovene i egen virksomhet.
Potten som skal fordeles er på 2,7 prosent av lønnsmassen. Tillegget gis fra 2. juni.
Dette er i tråd med oppgjøret i frontfaget.
Når er de lokale forhandlingene?
I mange virksomheter har de allerede gjort mye av forberedelsene til de lokale forhandlingene mens de har ventet på avgjørelsen fra nemnda. Noen har også avtalt datoer for selve forhandlingene, mens andre har ventet på avgjørelsen fra Rikslønnsnemnda.
Forhandlingene skal være avsluttet innen 15. februar 2025. Har du ikke hørt noe om når det skal forhandles hos dere, spør din tillitsvalgt.
Når får jeg årets lønnstillegg etterbetalt?
Først må de lokale forhandlingene gjennomføres. Så må de som håndterer lønn få mulighet til å effektuere endringene i lønnssystemet.
Det vil derfor variere når du får din første utbetaling med ny lønn og etterbetaling fra 2. juni 2024. I praksis vil det for de fleste bety at årets lønnstillegg først etterbetales neste år.
Betyr det noe for skatt og feriepenger at pengene først kommer i 2025?
Ja, det gjør det. Når tilleggene for i år først utbetales neste år, vil du få en noe lavere inntekt enn forventet i 2024 og høyere i 2025.
Dette får en betydning for skatt og feriepenger, men for de fleste vil dette utgjøre lite i praksis.
Får du et stort lønnstillegg i år, kan det hende at du trekkes for lite i forskuddsskatt og dermed får en baksmell. I praksis vil dette jevnes ut siden du da også trekkes mindre i 2024.
På samme måte vil feriepengegrunnlaget i 2024 blir litt lavere enn det skulle ha vært. Dermed får du litt mindre feriepenger i 2025. På den andre siden blir feriepengegrunnlaget i 2025 litt høyere, noe som gir utslag på feriepengene i 2026.
Hvordan kan 2,7 være det samme som 5,2?
Frontfagsrammen for 2024 endte på 5,2 prosent. Hvordan kan vi da si at 2,7 prosent til fordeling i lokale forhandlinger er i tråd med frontfagsrammen?
Vi skal prøve å forklare hvordan tallene blir til underveis i forhandlingene.
I de sentrale forhandlingene blir partene enige om hvor mye lønningene i snitt skal øke inneværende år. Dette er det vi kaller den totale økonomiske ramma. Det er denne som er relevant når vi sammenligner med hva de har fått i andre områder.
Men hele den økonomiske ramma kan ikke brukes uten videre. Noe av den er nemlig allerede brukt opp.
Siden lønnsstillegg gitt i fjor også får en virkning på årslønn i år, trekkes dette fra først. Dette er det vi kaller overheng. Samtidig beregnes hvor mye vi antar at kommer til å bli gitt i tillegg utenom selve lønnsoppgjøret, såkalt glidning. Altså trekkes penger som allerede er brukt i fjor og penger som vil bli brukt utenom årets oppgjør, fra den økonomiske rammen.
Regnestykke økonomisk ramme
- Den totale økonomisk ramme for årets oppgjør er på 5,2 prosent
- Overhenget, altså virkningen av lønnstillegg gitt i fjor, ble i Rikslønnsnemnda satt til 2,6 prosent
- Glidningen, hvor mye partene antar at lønn vil øke utenom oppgjøret, ble beregnet til 0,8 prosent
- Når overheng og glidning trekkes fra, står vi igjen med en disponibel ramme på 1,8 prosent
Denne disponible ramma beregnes i prosent av lønnsmassen til medlemmene for et år. Hele denne fordeles i lokale forhandlinger for NITO og Akademikernes medlemmer.
Siden lønnstilleggene skal gis med virkning fra 2. juni og ikke for hele 2024, må vi ta et regnestykke til. Det er resultatet av dette regnestykket som forteller hva dere skal forhandle om lokalt.
Regnestykke lokal pott
Den disponible rammen etter at overheng og glidning er trukket fra er på 1,8 prosent. Men: Tillegget skal gis fra 2. juni*. Da må vi regne ut hvor mye dette utgjør per måned, fordelt på antall måneder tillegget gis i år.
Regnestykket blir da 1,8 x 12 måneder / 8 måneder* = 2,7
En disponibel ramme på 1,8 prosent gir altså en lokal pott på 2,7 prosent når tilleggene gis fra 2. juni.
* Normalt ville tillegget vært gitt fra 1. mai. Derfor regner vi med 8 måneder. Men siden vi streiket, er virkningstidspunkt fra da streiken ble avsluttet, altså 2. juni.